Waardering voor de onmisbare rol van mantelzorgers bij Abrona

Maar liefst vier miljoen Nederlanders zorgen structureel voor een naaste. Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde in de zorg. Ook voor Abrona. Ze spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van de cliënten die hier wonen. Dat doen zij uit liefde en verantwoordelijkheidsgevoel. Zo maken zij een verschil voor hun naasten. Dat blijkt uit de verhalen van mantelzorgers Walter, Frans en de zussen Dini en Marian. Zij vertellen over de zorg voor hun naasten Dominic (42), Gijs (71) en Theo (71).

Wat opvalt in de verhalen van deze mantelzorgers is de toewijding waarmee zij hun rol vervullen én de erkenning voor de zorg die hun naasten ontvangen van de begeleiders bij Abrona. Dini: "De medewerkers van Abrona hebben zoveel geduld en liefde voor onze dierbaren". Het werk van de begeleiders bij Abrona is dan ook onmisbaar, maar zonder de inzet van mantelzorgers zou het niet hetzelfde zijn. Dini: “Het is zo belangrijk voor de cliënten dat ze gezien en geliefd worden door hun naasten.”

Op pad met de brommobiel
Walter gaat elk weekend met zijn zoon Dominic op pad. "Op vrijdagmiddag haal ik hem op bij fitness en dan gaan we het weekend samen op pad met de brommobiel: samen boodschappen doen en op visite bij Dominics broer, oma, tantes of vrienden. En op zondag heeft hij regelmatig een paardrijwedstrijd. Ik zie de zorg voor Dominic niet als een opoffering, ook al moet ik natuurlijk rekening houden met mijn eigen afspraken. Ik haal er voornamelijk voldoening uit om mijn zoon te ondersteunen. Ik geniet ervan als hij gelukkig is. Mijn vrouw is acht jaar geleden overleden, toen stond ik er alleen voor. Daarom ben ik blij met de steun van mijn schoonzus. Zij helpt onder andere bij beslissingen die ik moet nemen over Dominic.”

Samen beeldbellen
Frans is mantelzorger voor zijn broer Gijs. "Ik ben zijn enige broer, dus ik voel me verantwoordelijk voor hem”, vertelt hij. “Omdat ik ver weg woon, hebben we twee keer in de week contact via beeldbellen. Deze gesprekken duren niet zo lang en verlopen altijd hetzelfde, maar zo probeer ik toch nog bij te dragen aan zijn kwaliteit van leven. Ik merk dat Gijs ouder wordt en zijn spanningsboog steeds kleiner. Vroeger vond hij het leuk om samen dingen te ondernemen, zoals een weekend kamperen of een nachtje naar een hotel. Dat is nu allemaal te veel voor hem. Nu blijft het beperkt tot samen een pannenkoek eten. Wat ik voor hem kan doen, om zijn kwaliteit van leven zo veel mogelijk te bevorderen, doe ik met liefde. “

Elke zaterdag bezoek
Dini ondersteunt samen met haar zus Marian hun jongere broer Theo die al 52 jaar bij Abrona woont. Dini: "Als oudste meisje uit een gezin van 10, hielp ik mijn moeder altijd al bij de zorg voor Theo. Ik vond dat vanzelfsprekend. Nu ik 82 ben, heb ik mijn jongste zus Marian gevraagd bij te springen. Omdat zij ver weg woont, regelt zij praktische zaken zoals de financiën en bestelt ze Theo’s kleding. Ik ben er voor de hand- en spandiensten. Op zaterdag gaat er altijd iemand uit de familie op bezoek bij Theo. Dan zit hij al voor het raam te wachten, hij is zó dol op zijn familie. Marian heeft nu een rooster gemaakt voor deze bezoekjes en ook onze schoonzussen, van onze overleden broers, gaan trouw bij hem langs. Dat vind ik zo mooi! Mensen realiseren zich niet altijd hoe belangrijk het is om gezien en geliefd te worden.”

Dankbaar voor mantelzorgers
Op de Dag van de Mantelzorg willen we alle mantelzorgers bedanken voor hun immense bijdrage. Zij dragen bij aan het welzijn van hun naasten, vaak zonder dat ze het zelf altijd merken. Het is belangrijk dat we deze rol erkennen en waarderen, niet alleen op 10 november, maar het hele jaar door. De zorg van mantelzorgers is van onschatbare waarde.