Ga naar de inhoud

Over Abrona

Volwassenen met een verstandelijke beperking in en nabij de provincie Utrecht zijn welkom bij Abrona. Wij ondersteunen en begeleiden mensen die langdurige zorg nodig hebben of ambulante begeleiding. Je kunt bij ons werken, leren en meedoen aan activiteiten. Ook kun je bij ons terecht als je een behandeling nodig hebt.

Onderwerpen op deze pagina

Wij bieden zorg, ondersteuning en begeleiding aan ongeveer 1.200 volwassenen met een verstandelijke beperking die bij ons wonen en werken. Ruim 800 mensen worden op hun eigen woonlocatie begeleid en ondersteund. Abrona heeft 50 woon- en werklocaties in de provincie Utrecht.

We vinden het belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk het gewone leven kan ervaren en kan zijn wie diegene wil zijn in een veilige en vertrouwde omgeving. En een betekenisvolle invulling van de dag heeft die aansluit bij zijn of haar behoeften. We zijn er trots op dat we dit samen met cliënten, het netwerk en vrijwilligers kunnen en mogen doen. Van betekenis zijn en op je eigen manier mee doen in de samenleving. Ook dat hoort bij het gewone leven.

Kernactiviteiten

Ambulante begeleiding

Personen die zelfstandig wonen en een Wmo-beschikking of Wlz-indicatie hebben, kunnen ambulante begeleiding van Abrona ontvangen. De begeleider komt thuis of op een plek bij de cliënt in de buurt. Samen wordt gekeken naar de hulpvraag die iemand heeft. Dat kan variëren van ondersteuning bij het vinden van werk of het onderhouden van sociale contacten tot intensieve ondersteuning. Abrona helpt cliënten zo zelfstandig mogelijk te leven.

Behandeling & expertise

Abrona biedt gespecialiseerde behandelingen voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Onze behandelaren hebben ervaring, nemen de tijd, bieden altijd maatwerk, en werken nauw samen met andere behandelaren. Zo helpen we mensen verder. Voor behandeling kunnen cliënten terecht in het gezondheidscentrum in Huis ter Heide en in de poliklinieken in Maarssenbroek en de Meern/Utrecht.

Werken, leren en activiteiten

Een betekenisvol leven is voor iedereen belangrijk. Bij Abrona is het daarom mogelijk om te werken, leren en mee te doen aan activiteiten. Het gewone leven ervaren in een veilige en vertrouwde omgeving. We kijken samen met cliënten en de mensen die belangrijk voor ze zijn wat iemand leuk vindt, al kan en nog wil leren.

Wonen bij Abrona

De plek waar iemand woont is belangrijk. Iedereen is anders. Daarom biedt Abrona ondersteuning in verschillende woonvormen, van beschermd wonen met meerdere bewoners tot zelfstandig wonen met ondersteuning op afstand. We zoeken een plek die zo goed mogelijk bij de cliënt past.

Missie, visie en kernwaarden

Bij Abrona zetten we ons dagelijks in om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen bij het vinden van geluksmomenten in hun leven. Samen met hen en de mensen die belangrijk voor hen zijn, werken we aan wat er echt toe doet. Dat iedereen een betekenisvol leven kan leiden en het gewone leven kan ervaren. Dat doen we elke dag met empathie, energie, expertise en ervaring.

Organisatie

Manier van ondersteuning

Triple C

Vanuit veiligheid en vertrouwen begeleiden en ondersteunen wij mensen met een verstandelijke beperking. Daarin staan de eigen behoeften, mogelijkheden en talenten centraal. Met vertrouwen in elkaar zorgen we er voor dat iedereen een fijne plek heeft om te wonen en te werken.

LifeWise

De ambulante teams van Abrona werken met LifeWise. LifeWise is een methode om te begeleiden. De methode helpt jou om je leven te leiden zoals jij dat wilt. Je krijgt steun waar je dat nodig hebt, maar je blijft zelf de baas. Het is een manier om sterker en zelfstandiger te worden.

Visie op participatie

Bij Abrona vinden we het belangrijk dat iedereen een betekenisvolle invulling heeft van het dagelijks leven. Door te werken, te leren maar ook door leuke dingen te doen. Om dit te bereiken werken we als een team samen om iedereen goed te ondersteunen en te begeleiden.

Zorgtechnologie

Technologie wordt steeds belangrijk in de gehandicaptenzorg. Het helpt cliënten om zelfstandiger te zijn en we kunnen de zorg slimmer organiseren. Bij Abrona gebruiken we al enige tijd technologische hulpmiddelen op verschillende locaties. Samen kijken we welke technologieën cliënten en medewerkers kunnen helpen in het dagelijks leven.

Medezeggenschap

Ondernemingsraad

De ondernemingsraad (OR) van Abrona speelt een cruciale rol als schakel tussen het management en medewerkers, waarbij zij de inspraak en medezeggenschap van alle medewerkers waarborgt. Door advies te geven over belangrijke beslissingen en nauw samen te werken met verschillende bestuursorganen, zorgt de OR ervoor dat alle belangen zorgvuldig worden afgewogen.

Meedenken, meepraten en meebeslissen

Iedereen die wij ondersteunen kan meedenken over de zorg en begeleiding, wonen en werken. Dat kan op verschillende manieren. Wij vinden het belangrijk om te horen welke ideeën er zijn. Dit helpt ons om het steeds beter te doen.

De Centrale Familieraad (CFA) werkt samen met de Centrale Cliëntenraad (CCA) om de belangen van de cliënten te behartigen.

Wetenschappelijk onderzoek

Door wetenschappelijk onderzoek draagt de academische werkplaats GOUD bij aan de gezondheid van en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit doen we door een brug te slaan tussen theorie en praktijk. GOUD is een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC en de zorgorganisaties Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen.

Samenwerkingspartners

Abrona werkt samen met landelijke en regionale organisaties en zorginstellingen. Binnen de sector delen kennis en wisselen we ervaringen uit.

Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht

In dit netwerk werken 15 organisaties uit de gehandicaptenzorg in de regio Utrecht al 25 jaar samen. Binnen het VGU samenwerkingsverband heeft Abrona samen met andere zorginstellingen een actieve rol in projecten

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Vereniging voor zorgaanbieders die streven naar een inclusieve samenleving, waarin mensen met een beperking meedoen en een betekenisvol leven kunnen leiden.

Utrechtzorg

Utrechtzorg is de arbeidsmarkt- organisatie voor zorg en welzijn in de regio Utrecht, Amersfoort-Eemland en Gooi & Vechtstreek. Samen met 85 organisaties zetten zij zich in voor een gezonde regionale arbeidsmarkt. Met voldoende en bekwaam personeel.

Jaarverantwoording en kwaliteit

De kwaliteit van ons werk is een belangrijk onderwerp bij Abrona. We werken hier iedere dag hard aan en we zijn trots op de resultaten van ons werk.

Mensen die wij begeleiden, ondersteunen en behandelen helpen wij een betekenisvolle invulling van de dag te hebben en zo veel mogelijk mee te kunnen doen met het gewone leven. Daarbij past de vraag: “doen we nog steeds voor hen de goede dingen?” Om zicht te houden op kwaliteit van zorg en ondersteuning en te leren en verbeteren, werken we met het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg 2023-2028.