De KIT - Knappe Instructie bij Tandenpoetsen

De zon piept voorzichtig door je gordijnen, je wekker zingt een vrolijk deuntje. Op je gemak kleedt je jezelf aan en maakt je klaar voor de dag. Maar…. eerst nog even tandenpoetsen. Omdat je dit lastig vindt, ondersteunt de begeleider jou hier bij. Maar de begeleider is nog even bezig. Later dan gehoopt komt ze je helpen. Het duurde allemaal wat langer dan je dacht, nu ben je te laat… en vertrek je met spanning naar de dagbesteding.

Onderzoek naar mondzorg in de verstandelijke gehandicaptenzorg

Tijdens de VGHackathon ‘18 onderzocht het team van Abrona de mondzorg in de Verstandelijke Gehandicaptenzorg. Binnen de VG wordt reactief gewerkt, waarbij mondklachten wel verholpen worden, maar dat  er (landelijk) nauwelijks iets gedaan wordt aan preventie en aan de klachten die hier indirect uit voortkomen, zoals gedragsproblemen door pijn, cardiologische problemen door mondklachten en maag/darmproblemen door moeizaam kauwen.

De ambitie was helder: cliënten de mogelijkheid bieden zelfstandig hun tanden te poetsen, met een goede instructie, zodat mondklachten binnen de VG worden teruggedrongen.

Ontwikkelproces KIT

Klik hier voor een overzicht van het ontwikkelproces van de KIT.
 

KIT #1
Van idee naar product! Productontwikkelaar Bram Naus begreep de ambitie en ontwikkelde in goede samenwerking met het KIT ontwikkelteam Abrona en de eindgebruiker het eerste prototype. Voor het eerst hadden we ons idee in handen!  KIT #1 was zeker nog niet geschikt voor de dagelijkse praktijk, maar bood wel de mogelijkheid om de verbale en auditieve ondersteuning te testen en terug te horen hoe de eindgebruiker deze ervaart.

KIT #1 werd met grote tevredenheid ontvangen. Ofwel: verder met de doorontwikkeling!


KIT #2

Na de goede reacties op KIT #1 werd  KIT #2 ontwikkeld. Vanaf april 2019 zijn 10 exemplaren van de KIT #2 door cliënten van Abrona in gebruik genomen. Zij gaan, samen met hun begeleiders, tandarts en mondhygiënist vertellen wat zij van de KIT vinden en óf ze deze daadwerkelijk gebruiken. De mondhygiëniste kijkt vanuit medisch oogpunt of de KIT effectief is. De eerste resultaten worden in juli 2019 verwacht.

Eind juni 2019 werd het project KIT genomineerd voor de Pier de Boer prijs, een prijs voor het stimuleren van vernieuwende projecten voor mensen met een verstandelijke beperking. 


KIT #3

KIT #3 wordt na doorontwikkeling ook aan andere zorgorganisaties beschikbaar gesteld.