Succesvolle pilot Intensieve Traumabehandeling bij Abrona

Van 23 oktober tot en met 9 november 2023 vond bij Abrona een pilot plaats voor een intensieve traumabehandeling. In maart van dit jaar werd deze behandeling voor de tweede keer aangeboden. Gedurende drie dagen per week, drie weken lang, volgden cliënten met een verstandelijke beperking en complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS) een intensief behandeltraject, begeleid door een multidisciplinair team.

Het dagprogramma bestond uit een mix van psycho-educatie, ontspanning, EMDR, imaginaire exposure en beweging. Er werd bewust aandacht besteed aan zingeving en betekenisverlening, in lijn met de waarden van Triple-C, zodat de client weer beginnend regie kon voelen over de invulling van het eigen leven en weer open kan staan om van betekenis te zijn richting de eigen omgeving.

Uit een nameting drie weken na afloop van de behandeling bleek dat bij vijf cliënten de klachten aanzienlijk verminderd of zelfs geheel verdwenen waren. Bij drie van hen kon de diagnose PTSS niet meer worden gesteld. Deelnemende cliënten waren trots op hun prestatie, ondanks de intensiteit van het traject, en voelden zich weer in staat om positief naar de toekomst te kijken. De begeleiding merkte ook een verbetering in de kwaliteit van leven; de cliënten waren opener, zelfstandiger en mondiger geworden. Helaas moest één cliënt de behandeling voortijdig afbreken vanwege persoonlijke omstandigheden.

De resultaten van deze pilot tonen aan dat ook cliënten met een verstandelijke beperking baat kunnen hebben bij een intensieve traumabehandeling. Abrona is dan ook van plan om in het najaar een nieuw traject te starten met drie nieuwe cliënten.

Pilot intensieve traumatherapie