Robin Gerritsen en Timo Hup Europees Kampioen Kata Judo

Robin en TimoBij Abrona zijn we enorm trots op Robin Gerritsen en zijn judopartner Timo Hup. Robin is een van de bewoners van Abrona locatie Robberse Eiland in Oud-Loosdrecht. Samen hebben Robin en Timo een enorme prestatie geleverd op het EK Judo in Bosnië door Europees kampioen te worden in de categorie ‘Nage-no-kata’, een specifieke vorm van judo.

Robin en Timo namen deel in de klasse 1A, speciaal bedoeld voor judoka’s met een beperking. Ze wonnen overtuigend van een ander Nederlands duo. Robins vader, Floris Gerritsen, vertelt: “We dachten van tevoren nog dat het spannend zou worden, maar na het zien van de kata van de tegenstanders kregen we een goed gevoel en gelukkig waren de judges het eens met ons en hadden Robin en Timo een betere kata laten zien. Het koppel dat ze nu verslagen hebben, daar hebben ze vorig jaar pas voor het eerst een keer van gewonnen. Het mooie is, Robin en Timo zijn ook goed bevriend met dit koppel, ze zitten allemaal in team Nederland.”

Kata, de discipline waarin Robin en Timo uitblinken, is een vorm van judo waarbij de judoka’s hun vaardigheden tonen in vastgelegde vormen van aanvallen en verdedigen, binnen een tijdsbestek van ongeveer 3 minuten. Het duo reisde samen met het Nederlandse Judoteam af naar Bosnië en presteerde fantastisch: het Team NL Kata behaalde in totaal drie gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles.Robin en Timo tijdens prijsuitreiking

“De zaal zit helemaal vol, maar het is doodstil. Ze doen hun routine, de Kata. En als dan die Kata af is en ze hebben een goede prestatie neergezet dan komt de emotie bij de jongens,” vertelt vader Floris. De emoties waren des te groter toen ze wonnen.

Robin was dolblij dat ze hadden gewonnen. Hij wilde direct naar Timo toe om dit te vieren. Het duo vloog elkaar om de nek, een logisch gevolg van hun bijzondere overwinning: dit was de eerste keer dat mensen met een beperking officieel mee mochten doen en dan winnen ze ook nog eens! Robin beschreef het EK als het hoogtepunt van zijn sportcarrière tot nu toe: “Het is knap dat we dit bereikt hebben, dit is nog nooit eerder gebeurd.”

Robin en zijn vader Floris hopen dat deze overwinning ook anderen inspireert: “We hopen dat anderen zien, dat je ondanks een beperking toch tot de top kan behoren, alhoewel meedoen belangrijker is dan winnen, vriendschap staat voorop”.

En wat zou Robin in de toekomst met judo nog willen bereiken? “ Het liefst een keer wereldkampioen worden en nogmaals Europees kampioen”. Hij kijkt er naar uit om tijdens het volgende EK zijn titel te verdedigen.

Bij Abrona Robberse Eiland vieren we deze overwinning met trots en bewondering. Robin en Timo hebben niet alleen zichzelf, maar iedereen geïnspireerd met hun doorzettingsvermogen, vriendschap en uitzonderlijke prestaties. Gefeliciteerd namens heel Abrona!

Bekijk hier ook het filmpje van het EK.