Ze is een Amsterdamse in hart en nieren, Mireille. Recht voor de raap, duidelijk in wat ze wil en niet wil. Gezegend met een flinke dosis humor. Toen Mariëlle, toen nog pionierend participatiecoach, Mireille vijf jaar geleden voor het eerst tegenkwam bij woonlocatie De Zonnelaan, vroeg Mireille haar of ze niet kon zorgen voor een leuke baan. “Ik wilde wel bij de brandweer werken, bij de voedselbank of iets met dieren.” Het werd een baan bij kringloopwinkel De Bikkelstore. Mireilles eerste reactie? “Gadver …!”
Mireille had het vijf jaar geleden wel gezien op de afdeling Post en Papier van Abrona. Ze wilde wat anders en Mariëlle kon daarvoor zorgen. Mireille wilde graag werk doen dat belangrijk was voor haarzelf en voor anderen. Een baan waarin ze kon zorgen voor mensen en spullen, waarin ze helemaal zichzelf mocht zijn en waar ze gewaardeerd werd. In een organisatie waar een positieve sfeer heerste. Ook dát was erg belangrijk voor haar.
Mariëlle: “Ze wilde het liefst buiten het terrein van Abrona aan de slag. Mireille kan meer dan ze zelf denkt. Nieuwe stappen zetten is altijd spannend voor haar. Daarom waardeerde zij het heel erg. Dat we samen aan de slag gingen”
Soort loods
Mariëlle: “Met haar persoonlijk begeleider en de orthopedagoog hebben we een lijstje gemaakt met daarop de dingen die voor Mireille belangrijk waren op een werkplek. Ik stelde haar voor om samen te gaan kijken bij kringloopwinkel De Bikkelstore. Volgens mij kwamen al haar wensen daar samen. Oké, De Bikkelstore was wat anders dan de brandweer, maar goed: ze ging wel kennismaken, omdat wij het hadden bedacht” Mireille: “Het eerste wat ik dacht toen we daar aankwamen, was: gadver. Ik zag een soort loods naast een spoorlijn, heel afgelegen.”
Bijna vier jaar later zocht Mariëlle Mireille nog een keer op. Met plezier hoorde zij hoe goed Mireille het nog altijd naar haar zin heeft in De Bikkelstore.
Snoepwinkel
Mireille: “Voor mij is De Bikkelstore een snoepwinkel. Het is hier heerlijk huiselijk. Dat vind ik heel belangrijk. Ik woon mijn hele leven al in een instelling. Hier is het zo huiselijk, geweldig. Alle mensen zijn heel lief. De Bikkelstore is een echte mannenwereld. Maar de mannen zijn wel heel aardig. Echte gentlemen. Thuis ben ik soms heel onrustig. Hier kom ik helemaal tot rust. Hier is geen Abrona, hier ben ik geen cliënt. Hier heb ik gewoon collega’s.”
‘Het is hier heerlijk huiselijk. Dat vind ik heel belangrijk.’
Punten sparen
“Ik doe hier de wasmachine, de afwas en zorg dat de koffie klaarstaat voor als de verhuizers terugkomen. Verhuizen lijkt mij ook leuk. Die mannen krijgen geld voor hun werk. Maar verhuizen is te zwaar voor mijn lijf. Ik wil wel een keer met hen mee om een huis leeg te halen.” Monique, haar begeleider bij De Bikkelstore, heeft daar niets op tegen: “Het is prima om dat een keer te ervaren.”
Mireille gaat verder met vertellen: “Ik krijg hier punten. Die kun je sparen. Voor die punten kun je iets uitzoeken in de winkel. Ik heb al een tafel en een openhaard gekocht voor in mijn huis. En ook kookspullen, want sinds januari kook ik op zaterdag zelf.”
Platenspeler
Mireille loopt naar een kastje. Ze doet het open en laat trots een platenspeler zien. “Het allerleukste hier bij De Bikkelstore is plaatjes draaien na de lunch. Lp’s uit de winkel.” Monique: “Ja, dan is de energie even op en kun je even lekker relaxt plaatjes draaien.” Mireille: “Elke donderdag komt hier een vaste klant met wie ik altijd even een praatje maak. Iedereen mag hier komen, ook al rij je in een hartstikke dure Tesla. Je moet hier gastvrij zijn, ongeacht hoe chagrijnig je zelf bent. Maar hier bij De Bikkelstore is het zo leuk dat je nooit chagrijnig hoeft te zijn.”
Bij alles betrokken
“Eén keer per jaar is hier een festival met kraampjes. Eén keer per jaar een teamuitje. En ieder jaar een kerstlunch. Ik ben bij alles betrokken. Op vrijdag ben ik vrij. Dan heb ik niks te doen. Ik wil nog wel een taak erbij, Monique.” Het is Mariëlle duidelijk: Mireille heeft het hier prima naar haar zin.
Als we met elkaar opzoek gaan naar de echte behoeften van de mensen die wij begeleiden en daar invulling aan weten te geven, kunnen we op het gebied van participatie duurzame plaatsingen realiseren, aldus Mariëlle.