De impact van poëzie

Poëzie is een mooie manier om mensen woorden te geven en beter te worden in taal. Iedereen kan leren dichten, ook mensen die moeite hebben met lezen of schrijven. Cliënten die regelmatig naar de ateliers van Abrona komen worden ondersteund in hun ontwikkeling en groei. Dat kan ook heel goed met poëzie.

Yana is elke week bij de Kosmos te vinden. Ze schrijft, schildert en tekent. Haar talent bleef niet onopgemerkt door begeleider Marrit die Yana vroeg of ze mee wilde doen met een poëzie opdracht van het online poëzie café. Een initiatief van Special Arts. Met de opdracht het
opzoeken van de betekenis van je naam ging Yana meteen aan de slag. Yana schreef een mooi gedicht en mocht die ook voordragen.

Special Arts, een landelijke stichting, bevordert de kunst- en cultuurparticipatie van mensen met een beperking en stimuleert dat zij hun pure talenten op het gebied van beeldende kunst, podiumkunsten, als ook taal kunnen ontwikkelen.

De Yana-bloemen van Yana

“Ik schrijf thuis gedichten, over mijzelf, die recht uit mijn hart komen. Ik heb Yana-bloemen bedacht en zelf getekend. De betekenis van de Yana-bloemen heb ik  opgeschreven in een mooi gedicht. De Yana-bloemen betekenen voor mij iets heel positiefs” vertelt de trotse Yana. De bloemen krijgen de kleuren waar Yana blij van wordt. Als het helemaal klaar is worden de mooie poëtische woorden en de Yana-bloemen ingelijst. Daar werkt ze vooral in de ochtend aan omdat ze dan meer ‘ruimte’ en positieve energie heeft.

“Ik wil in de toekomst ook andere mensen blij maken met mijn poëzie en met de Yana-bloemen”.

Betekenis naam Yana

Met gevarieerde voertuigen
Dan voel ik me vrij
Lekker op reis
Buiten kijken rustig
Heerlijk op pad
Naar een positieve plek
Er voor gaan
Lieve mensen die achter me staan
berg op berg af klimmen
is iets wat ik heel goed kan
wanneer hoe ik wil lopen
soms dorp wat kopen
door te bewegen
voel ik me daarna een stuk beter
daarna er weer voor gaan
met lieve mensen die achter me staan

Yana