Geschiedenis
Abrona ontstond in 1998 uit een fusie tussen twee zorginstellingen: de Sterrenberg en de Willem de Jong Stichting. De Sterrenberg, nog steeds de naam van ons centrale terrein in het bosrijke Huis ter Heide, was vroeger een plek waar mensen met een verstandelijke beperking hun leven doorbrachten binnen de hekken van het terrein. De Willem de Jong Stichting bood daarentegen gezinsvervangende tehuizen in Utrechtse woonwijken, met een focus op wederzijds begrip tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.
Deze twee organisaties waren oorspronkelijk heel verschillend. Waar de Sterrenberg een afgesloten plek was, stonden de huizen van de Willem de Jong Stichting open in de samenleving, met het idee dat de maatschappij en cliënten elkaar kunnen verrijken.
Vanaf de jaren ’60 wonen er al mensen met een verstandelijke beperking op het terrein in Huis ter Heide. Toen de zorgvisies van de Sterrenberg en de Willem de Jong Stichting samenkwamen, leidde dat uiteindelijk tot “omgekeerde integratie”. Nu wonen mensen met én zonder verstandelijke beperking samen in de wijk Sterrenberg.
Bekijk ook de documentaire “90 jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar een gewone woonwijk”.
Pleisterplaats
We spreken elke dag ouders, familieleden en betrokkenen die een fijne woonplek zoeken voor iemand. We begrijpen dat je soms al een lange weg achter de rug hebt.
Abrona betekent pleisterplaats. Dat willen we zijn voor al de cliënten. Elke dag zetten onze professionele begeleiders en zorgverleners zich in om passende begeleiding en ondersteuning te bieden. Samen met familie, vrienden en vrijwilligers. We ondersteunen cliënten bijvoorbeeld in het bouwen van een sociaal netwerk. Door dit alles groeien de cliënten, en zijn ze in de eerste plaats mens. Zoals ieder ander.