Elk jaar vieren we op 12 mei de Dag van de Zorg, een gelegenheid om onze waardering uit te spreken voor de toegewijde medewerkers in de zorgsector. Van verpleegkundigen tot artsen, van ondersteunend personeel tot vrijwilligers, zij verdienen alle lof voor hun inzet om anderen te helpen en te verzorgen. Op deze bijzondere dag zetten we enkele oudgediende collega's bij Abrona in het zonnetje.
Even voorstellen
Henk, Jan, Linda en Germa zijn stuk voor stuk al lange tijd verbonden aan Abrona.
Henk, met maar liefst 43 jaar dienst, heeft verschillende rollen vervuld binnen Abrona, van directe zorgverlening tot zijn huidige functie als functioneel beheerder van HR-applicaties en salarisadministratie. Jan begon 40 jaar geleden als fysiotherapeut en is later gaan werken als HR Business Partner op het gebied van Arbo & Preventie. Zelfs na zijn pensioen is Jan nog parttime actief bij Abrona. Linda zet zich al 25 jaar in als ambtelijk ondersteuner van de ondernemingsraad van Abrona, en Germa verricht al ruim 12 jaar waardevol werk op de financiële administratie.
Samen maken ze het verschil
Gedurende al die jaren bij Abrona hebben deze collega's veel meegemaakt en een verschil gemaakt in het leven van anderen.
Voor Germa gaat dit verder dan alleen haar werk. Haar dochter is drie jaar geleden verhuisd naar De Shelter in Veenendaal, waar zij helemaal is opgebloeid. Ook haar zwager heeft ruim een jaar geleden een plek gevonden bij Abrona Nieuw Bleyenburg. Zelfs Germa's man is sinds een jaar werkzaam bij Abrona. Samen vormen ze een kleine Abrona-familie.
Henk: “Zowel in mijn werk in de directe zorg met cliënten, als in mijn werk binnen de ondersteunende diensten was de rode draad eigenlijk altijd dat ik voor de ander veel heb kunnen betekenen of heb bijgedragen.”
"Door vastberadenheid en samenwerking hebben we belangrijke veranderingen doorgevoerd binnen Abrona," vertelt Jan. "We hebben bijvoorbeeld separeerruimten gesloten en zijn overgestapt op een benadering gebaseerd op de triple C-visie, waarbij cliënten met meer respect en gelijkwaardigheid worden behandeld. Daarnaast hebben we ontwerpen gemaakt voor nieuwe zorggebouwen met aandacht voor fysieke ondersteuning en hebben we het Bedrijfsopvangteam Abrona (BOTA-team) opgericht om medewerkers te ondersteunen bij schokkende gebeurtenissen."
Advies aan nieuwe collega's
Wat zijn de belangrijkste lessen die de collega's hebben geleerd in de gehandicaptenzorg? "Het is mooi om te zien hoe iedereen zich inzet om onze cliënten een zo mooi mogelijk leven te geven," vertelt Linda. “Geduld en discipline zijn essentieel, net als het vermogen om samen te werken, je in te leven en objectief te blijven”.
Natuurlijk willen deze ervaren collega's van Abrona ook iets meegeven aan degenen die overwegen om in de gehandicaptenzorg te werken. In de gehandicaptenzorg werk je vanuit je hart. Je hebt de mogelijkheid om echt het verschil te maken in het leven van mensen met een beperking. Het is een baan die uitdagend, afwisselend en uiterst dankbaar is. Bovendien biedt deze sector veel werkgelegenheid en volop kansen voor persoonlijke groei.
De gehandicaptenzorg is een wereld waarin je voldoening vindt en waarin je wordt omringd door fantastische collega's die zich onvermoeibaar inzetten voor de cliënten. Blijf positief, relativeer en geniet vooral van de prachtige momenten met collega's, cliënten en hun familieleden.
Als laatste advies gaf een van de collega’s nog een mooie tip mee, die eigenlijk voor iedereen geldt: waar een wil is, is een omweg.