Rondom alle locaties van Abrona zijn veel situaties waardoor cliënten kunnen vallen: losse stoeptegels, natte bladeren, een lastige trap, medeweggebruikers, etc. Cliënten vanaf 40 jaar lopen ook een groter risico om te vallen.
Als een cliënt valt, kan dit tot kneuzingen of botbreuken leiden. Meestal is er ook minder vertrouwen in eigen kunnen. Hierdoor gaan cliënten minder bewegen, worden ze minder zelfstandig en vermindert zo de kwaliteit van hun leven. Een val kan dus grote gevolgen hebben en daarom is het van belang om de kans op vallen te verkleinen en ervoor te zorgen dat cliënten weer met zelfvertrouwen gaan lopen.
Het programma Vallen Verleden Tijd is een effectief trainingsprogramma om valincidenten te verminderen en het zelfvertrouwen weer te vergroten.
Het eerste afgeronde traject Vallen Verleden Tijd een succes
In de afgelopen weken hebben vier cliënten van Sterrenberglaan 70 in Huis ter Heide het trainingsprogramma “Vallen Verleden Tijd” gevolgd en succesvol afgerond. Tijdens het traject van vijf weken werd er tien keer getraind. Iedere keer werd er een circuitje gelopen met allerlei obstakels en wisselende ondergronden. Daarna volgde een keer per week een spelvorm en een keer per week valtraining op de dikke mat. Het doel is om het zelfvertrouwen in eigen kunnen van cliënten te vergroten en op die manier het vallen te verminderen.
De valtraining begint vanuit zit op de dikke mat en is voor iedereen te doen. Waar de eerste keer valtraining op de dikke mat nog spannend was, werd hier de laatste twee keer toch wel reikhalzend naar uitgekeken. Mocht het vallen dan een keer niet voorkomen worden, dan weten de deelnemers in ieder geval hoe ze hun val kunnen opvangen zonder serieus letsel. De spelvormen worden zo gekozen dat de cliënten worden uitgedaagd om hun balans te verbeteren. Vooral Kubb vonden ze erg leuk.
De cliënten deden enthousiast mee en zijn in die vijf weken enorm vooruitgegaan. Waar de eerste keer het hindernisparcours nog spannend was om te lopen, vlogen ze er de laatste drie keer overheen. Bij de eindmeting waren ze ongeveer een minuut sneller dan bij de beginmeting. De cliënten gaven ook zelf aan zich zekerder te voelen tijdens het lopen buiten. Het trainingsprogramma heeft duidelijk het zelfvertrouwen in eigen kunnen vergroot en de balans verbeterd.
Dankzij een subsidie van ZonMW heeft Abrona dit trainingsprogramma kunnen ontwikkelen en implementeren. Ook konden wij de benodigde materialen met deze subsidie aanschaffen.