Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl… wie wil dat niet? Regelmatig nemen we ons voor om gezonder te eten en meer te gaan bewegen. De intenties zijn er, maar volhouden is iets anders. Toch is het gevecht tegen de kilo’s noodzakelijk: overgewicht en obesitas dreigen gezondheidsvijand nummer één te worden.

ObesitaspoliIn Nederland heeft de helft van alle volwassenen overgewicht. Onder mensen met een beperking komt overgewicht vaak voor. Daarom heeft Abrona een visie op een gezonde leefstijl ontwikkeld. “We hebben de eerste stappen gezet, maar het is een proces van lange adem”, vertellen Jeanette van den Born, Manager Behandeling & Expertise, en Evelien van Popta - Hovingh, huisarts en leefstijlcoach.

Visie
“We stimuleren een gezonde leefstijl. Dit moet bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van de mensen die we ondersteunen, maar ook helpen om het medicijngebruik te verminderen.” Hoe ziet die visie eruit? Jeanette en Evelien vertellen: “We bieden begeleiding bij het maken van gezonde keuzes op het werk, thuis en in de vrije tijd. We kijken met elkaar wat er kan op het gebied van bewegen, eten, drinken, slapen en ontspanning.”

Multidisciplinaire Poli voor Obesitas
Nog concreter wordt het met de komst van de allereerste Multidisciplinaire Poli voor Obesitas in Nederland. Deze is gevestigd in het Abrona gezondheidscentrum in de Meern en is een samenwerking met Zilveren Kruis Zorgkantoor. De poli richt zich specifiek op volwassenen met een verstandelijke beperking, omdat een passend behandelingsaanbod voor hen ontbrak. De standaardbehandelingen sluiten namelijk niet goed aan bij deze doelgroep. “Onze ambitie is: gezonde mensen die meer kwaliteit van leven krijgen door minder overgewicht, door een toenemende fitheid en spierkracht en waar mogelijk ook door een afname van medicatiegebruik en een verminderd risico op het krijgen van chronische ziekten”, vertelt Jeanette.

Ander gedrag
In de obesitaspoli is er een multidisciplinaire aanpak met experts die veel kennis en binding hebben met mensen met een verstandelijke-beperking. Het behandelprogramma bestaat uit een arts VG, huisarts, gedragsdeskundige, leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist. “Samen met de persoon die obesitas heeft, zoeken we naar de juiste motivatie voor gewichtsverlies. Daarbij is het van groot belang dat ook het sociale netwerk van hem of haar het gedrag verandert”, zegt Evelien.