“Naast algemeen beleid, moet er vooral ook ruimte zijn voor lokaal beleid”

De Centrale Familieraad van Abrona (CFA) is voor familie van iedereen die ondersteuning en begeleiding ontvangt van Abrona. De CFA heeft regelmatig overleg met de raad van bestuur over de kwaliteit van de ondersteuning van Abrona. Dat is soms heel praktisch: wie wast de kleding van de bewoners?

De dertig jarige Kimberly Blankestijn woont inmiddels zo’n tien jaar op Het Kasteel in Woerden. Om mee te praten over de ondersteuning die Kimberly (en ook alle andere bewoners van Abrona) krijgt, zit haar vader Ernst in de CFA. Sinds zeven jaar is hij de voorzitter. “Ik wil graag iets doen voor de organisatie waar mijn dochter woont. Mijn kracht ligt in het meepraten en het adviseren. Dat doe ik samen met zes andere verwanten.”

Wie betaalt het wasmiddel?

De CFA praat met het bestuur over de kwaliteit van ondersteuning binnen heel Abrona. Soms gaat dat over grote zaken als het doelgroepenbeleid, huisvestingsbeleid, voldoende en gezonde voeding, de financiële bezuinigingen, het proces van de kwaliteitsplannen of hoe je kwaliteit van leven waarborgt. Soms gaat het ook over hele praktische zaken. Bijvoorbeeld het wassen van de kleding van de bewoners van Abrona. Daarover sprak de CFA heel recent nog met het bestuur. Officieel valt het wassen van persoonlijke kleding namelijk niet binnen de verplichting van Abrona. Maar, wie doet het dan wel en wie betaalt het wasmiddel? “Voor de ene locatie is het fijn om een wasservice in te schakelen. Voor de andere locatie kan zelf wassen belangrijk zijn in het zelfstandig leren leven”, zegt Ernst. “Daarom benadrukken wij bij het bestuur dat er naast algemeen beleid, ook ruimte moet blijven voor lokale beslissingen.”

Afspraken nakomen

De familieraad overlegt acht keer per jaar met de raad van bestuur. Ter voorbereiding daarop heeft de CFA intensief contact met de Centrale Cliëntenraad (CCA) en de ondernemingsraad (OR). Het contact met andere verwanten gebeurt vooral door het versturen van nieuwsbrieven. “We adviseren het bestuur over allerlei onderwerpen en maken samen afspraken. Maar daar stopt het niet. Het gaat ook om het nakomen van de afspraken. Alles bedoeld om te zorgen voor fijne woon- en werkplekken bij Abrona.”