Ina Boudier Bakkerlaan

Ina Boudier Bakkerlaan
Ina Boudier Bakkerlaan 155
3582 ZA
Utrecht

Contactpersonen

Teamleider: Marieke de Vries

Hoe ziet de woning eruit? 

Locatie Ina Boudier Bakkerlaan (IBB) is gelegen in een studentenwijk in de wijk Sterrenwijk in Utrecht. De locatie biedt een beschermde woonplek voor 23 bewoners. De IBB is een voormalig kantoorpand, welke is omgebouwd tot woonlocatie. De IBB is verdeeld over twee woonlagen (met lift) en een zogeheten ‘kwetsbare vleugel’. Deze kwetsbare vleugel is niet toegankelijk voor bewoners die daar niet wonen. Er is ook 1 kleinere logeerkamer die ingezet kan worden voor kortdurende overbrugging of tijdelijke opvangplaats.  

Elke kamer beschikt over een eigen wastafel.  Als bewoner deel je het toilet en de douche met een aantal medebewoners. Er is een gezamenlijke woonkamer, eetruimte, dagbestedingsruimte, en keuken. In de keuken kookt een kok elke werkdag samen met enkele bewoners een gezamenlijke maaltijd. De keuken is ruim, waardoor er ook de mogelijkheid is om zelfstandig te koken.  

De IBB ligt centraal: de IBBhof met winkels is op loopafstand, het openbaar vervoer zit om de hoek, en met de fiets ben je binnen tien minuten in hartje Utrecht.   

 

Voor wie

Als je woont in onze locatie aan de Ina Boudier Bakkerlaan komt de zorg neer op ‘individueel wonen met ondersteuning. Je krijgt bij ons ondersteuning bij het verzorgen van je maaltijden, praktische adviezen en begeleiding bij het op jezelf wonen. Onze ervaring is dat het leven op deze manier gemakkelijker wordt. En dat de meeste problemen waar je nu misschien tegenaan loopt, sterk afnemen.

De IBB werkt nauw samen met de GGD, verslavingszorg, psychiatrie en de gemeente Utrecht. De zorg die we jou vanuit IBB kunnen bieden, is gebaseerd op Zorgprofiel VG Wonen met intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering (voorheen ZZP VG6).

Met wie woon je? 

De mensen die bij de IBB wonen hebben vaak al veel dingen meegemaakt in het leven. Denk daarbij aan dakloosheid, psychiatrische opnames of contacten met politie en justitie. Sommige bewoners hebben een eigen gezin. Dit maakt dat het gezelschap op de IBB erg divers is, met ieder zijn of haar eigen problemen en mogelijkheden. Hierbij staat een licht verstandelijke beperking op de voorgrond, mogelijk in combinatie met andere psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. De leeftijd van de bewoners op de IBB varieert enorm, van ongeveer 25 jaar oud tot ruim 75 jaar oud.   

De meeste bewoners van de IBB hebben niet erg de behoefte aan een warm huis, gezelligheid, en plezier. Dit zijn veel van de bewoners vanuit het verleden niet gewend en vinden dit vaak ook niet zo prettig. De bewoners van de IBB hebben vaak geen of een klein sociaal netwerk, zijn zorgmijdend, en hebben veel geleerd uit eerder opgedane ervaringen. Dit noemen wij ‘streetwise’. De behoefte is meer gericht op het kunnen terugvallen op begeleiding die 24 uur per dag aanwezig is. De bewoner kan met behulp van begeleiding zijn of haar gedachten, gevoelens en emoties bespreken en structureren. De bewoners van de IBB hebben ten minste een bewindvoering, of deze wordt aangevraagd als hij of zij op de IBB komt wonen. Verder is het fijn als de bewoner een mentor heeft, of als deze aangevraagd wordt als hij of zij komt wonen bij de IBB.  

Sommige bewoners van de IBB kunnen wel eens boos, agressief, of verward gedrag laten zien. Sommige bewoners van de IBB zijn verslaafd aan alcohol en/of softdrugs. Dit is prima, zolang er duidelijke afspraken met elkaar zijn gemaakt en je andere bewoners zo min mogelijk tot last bent.  

Harddrugsgebruik, dealen, en andere spullen verhandelen binnen de IBB is niet toegestaan.  

Begeleiding

Welke ondersteuning krijg je? 

Om het begeleiden zo goed mogelijk te laten aansluiten wordt op de IBB gewerkt vanuit de visie van Abrona en de grondhouding van Triple C. De begeleiding staat naast je, ook juist als je minder lekker in je vel zit of het allemaal even niet meer lukt.  

Met empathie, energie, onze expertise en ervaring zetten we ons dagelijks in om samen met cliënten díe dingen te doen die er echt toe doen. Hiermee dragen we bij aan rust, ruimte, levensvreugde en vrijheid voor de cliënt met de mogelijkheden die er zijn.  

Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen hulpvraag. De begeleiding van de IBB probeert samen met de bewoner de dag op een fijne en zo normaal mogelijke manier vorm te geven. De wens is om het ‘normale leven’ zoveel als mogelijk door te laten gaan, ondanks het op sommige dagen moeilijker gaat. De IBB heeft algemene afspraken en regels die voor iedereen gelden, maar ook zijn er voor iedere individuele bewoner afspraken en regels. Er worden bijvoorbeeld ook afspraken gemaakt over een zinvolle daginvulling, welke zoveel als mogelijk aansluiten passen bij de behoeften van een bewoner. Iedere dag is een nieuwe dag en iedere dag wordt er opnieuw gekeken naar welke ondersteuning nodig is. De ene dag kan iemand meer zelfstandig dan de andere dag. De begeleiding houdt hier rekening mee en ondersteunt een bewoner zoveel als op dat moment nodig is. De begeleiding werkt volgens een draaiboek. 

De afspraken die we maken over hoe de begeleiding van de IBB een bewoner kan ondersteunen en begeleiden worden met elkaar opgeschreven in een ondersteuningsplan. In dit plan staat ook beschreven waar we het aankomende jaar aan gaan werken, wat een bewoner kan ontwikkelen, en wat zijn of haar eigen wensen zijn. Dit plan wordt jaarlijks besproken en bijgesteld met de bewoner, de persoonlijk begeleider, en wettelijk vertegenwoordiger indien van toepassing.   

De begeleiding van de IBB is aanwezig van 7:30 tot 22:30. In de nacht is er altijd iemand aanwezig die de bewoner kan ondersteunen, want deze dienst is gedurende de nacht wakker. Daarnaast is er iedere nacht een slapende begeleider aanwezig.   

Zinvolle dag 

De IBB vindt het belangrijk dat iedereen een zinvolle dag heeft, welke is afgestemd op de individuele behoeften van een bewoner. Binnen de IBB wordt eenieder binnen de eigen behoeften en mogelijkheden uitgenodigd voor de dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld helpen in het huishouden. De bewoner kan ook dagbesteding of werk hebben buiten de IBB en Abrona, bijvoorbeeld bij een werkgever of bij een andere organisatie. Enkele bewoners van de IBB werken bijvoorbeeld bij de Stadsbrug (Tussenvoorziening). Er is verder ook de mogelijkheid om mee te doen met verschillende culturele, educatieve, of creatieve activiteiten bij De Wilg.  

Er wordt met elk individu gekeken waar de wens, behoefte, en hulpvraag ligt. Vanuit een gezamenlijk startpunt wordt een zinvolle dag ontwikkeld, welke aansluit op de behoeften en draagkracht van de bewoner.  

Wanneer kun je hier niet wonen (contra-indicaties)  

  • Als je zorg met verpleging nodig hebt  

  • Als je dermate ernstige agressie laat zien dat er insluiting of beperking van de bewegingsvrijheid nodig is.  

  • Als de psychiatrie en/of verslaving op de voorgrond ligt of komt te liggen 

 

Addendum  

De aanmelding kan worden gedaan via https://www.abrona.nl/nl/aanmeldformulier of bel met een zorgadviseur via het volgende nummer: 088 201 99 22 

Locatie bezoeken

Neem contact op met de locatie
ibbutrecht [at] abrona.nl

Zorgaanbod

Informatie over begeleiding en ondersteuning
zorgadvies [at] abrona.nl

Routebeschrijving

Kom lekker op de fiets of pak de bus of trein. Zo draag jij ook bij aan een beter milieu voor ons allemaal.