Ga naar de inhoud

Wendy 2.0 kan het, wil het en doet het gewoon!

Na een diepe depressie leerde Wendy dankzij ambulante begeleiding om stap voor stap weer dingen zelf te gaan doen. “Nu zeg ik tegen mezelf: ik kan het, ik wil het, ik mag het en ik doe het gewoon.”

Jose is ambulant begeleider bij Abrona. Zij en nog vele andere ambulante begeleiders bieden ondersteuning op maat voor mensen met een Wmo- of Wlz-beschikking. In 2021 maakte zij kennis met de zelfstandig wonende Wendy. Zij zag dat Wendy het grootste deel van de dag in bed doorbracht. De diverse trajecten die Wendy achter de rug had, leken niet te helpen.

Samen boodschappen doen

Door haar licht verstandelijke beperking had Wendy andere hulp nodig dan ze tot dan toe kreeg. Daarom startte Wendy met therapie bij Amerpoort en samen met Jose ging Wendy aan de slag om de normale dingen in het leven te oefenen.

Samen boodschappen doen, eten koken en naar de kapper. Op die manier kon Wendy weer een dagelijks ritme opbouwen. Wat haar erg hielp is het visualiseren van problemen. Elk probleem werd een steentje. En bij elk steentje werd de vraag gesteld: bij wie hoort dit steentje?

Het kan anders!

“Op een dag werd ik wakker en besefte ik dat het leven er ook echt anders kan uitzien”, vertelt ze. “Het was winter, ik deed de gordijnen open en zag dat het licht was. Jose heeft mij er doorheen geholpen. Nu zeg ik tegen mezelf: ik kan het, ik wil het, ik mag het en ik doe het gewoon! Ik heb een heel goed team om mij heen. Zonder hen was ik niet uit een diepe, diepe depressie gekomen. Jose kwam echt naast mij staan. Als ik het even niet alleen kon, was zij er.” Inmiddels is de ondersteuning van drie uur per week teruggebracht naar een bezoek om de week. “Het is mijn droom om stabiel te blijven en anderen te helpen als ervaringsdeskundige”, vertelt Wendy.

De juiste ondersteuning door samen te werken

Abrona werkt samen met andere organisaties in de zorg en welzijn en de geestelijke gezondheidszorg. Medewerkers van verschillende organisaties werken als collega’s in één team en iedere ondersteuner of hulpverlener doet wat hij of zij het beste kan. De ondersteuning is persoonlijk, dichtbij en afgestemd op individuele behoeften. Mensen die dat nodig hebben, krijgen zo sneller, betere ondersteuning.

Het laatste nieuws

Nieuws

‘Gezond ouder worden door onderzoek doen we samen’

Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking gezond ouder worden? Wetenschappelijk onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol....

Nieuws

Fysiotherapie bij Abrona: “Vertrouwen als basis voor zelfstandigheid”

David en Stijn zijn fysiotherapeuten bij Abrona. Naast hulp bij bewegingsklachten, ondersteunen zij cliënten om mobiel te blijven en de...

Nieuws

Waardering voor de onmisbare rol van mantelzorgers bij Abrona

Maar liefst vier miljoen Nederlanders zorgen structureel voor een naaste. Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde in de zorg. Ook voor...