Vrijwilligers Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden aan de slag bij Abrona locatie De Haan en De Vos in Benschop
Dit jaar organiseerden Gijs (assetbeheerder) en Myron (gebiedsbeheerder IJssel) van de afdeling waterbeheer van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden het jaarlijkse teamuitje. Gijs benadrukt het belang van maatschappelijke betrokkenheid: “We vinden het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij. Dat doen we elk jaar. Dit jaar bij boerderijen de Haan en De Vos in Benschop.” Hier wonen 25 cliënten. Op en om het terrein werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Op 19 juni jl. gingen zij aan de slag. De handen uit de mouwen dus in Benschop voor de heren en dames van afdeling waterbeheer. Daar ging wel eerst een gesprek aan vooraf met Bert en Joel die als persoonlijk begeleiders werken op de boerderij De Vos en De Haan. “Er moet wel een realistische match zijn, want het is voor iedereen fijn als aan het einde van de middag de klussen geklaard zijn,” legt Bert uit. “We kijken wat mensen kunnen en welke klussen er liggen. Vandaag gaat de groep van 17 vrijwilligers aan de slag met het bouwen van een nieuw kippenhok, het aanleggen van een terras bij het blotevoetenpad in wording, het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en er wordt zelfs gezorgd voor het avondeten.”
Na een rondleiding over het terrein ging de groep enthousiast aan de slag. “De zon schijnt, het is heerlijk buiten. We zitten veel op kantoor, dus lekker om een dagje naar buiten te mogen en dit te mogen doen,” vertelt een van de vrijwilligers. De bewoners van de boerderijen en mensen die wekelijks deelnemen aan verschillende activiteiten bij de boerderij kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen. Sommigen hielpen mee, terwijl anderen zich vanaf de zijlijn vermaakten.
Assetbeheerder Gijs kijkt rond en vertelt wat hem opvalt aan de omgeving: “Vijftien jaar geleden keek ik hier anders naar, maar nu kijk ik ook vanuit mijn functie naar dit soort gebieden. Dit is een voorbeeld van hoe je het zou willen. Mooie oeverbeschermingen en gebruik van natuurlijke materialen. Hoe dit hier is vormgegeven, is wel een ideaal plaatje.”
De middag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waar de voldoening van een productieve en betekenisvolle dag duidelijk te merken was.
Het laatste nieuws
‘Steeds meer bewustwording voor onderliggende behoeften bij de cliënt.’
Thomas van Duin coördineert de implementatie van Triple-C bij Abrona, een model voor menswaardige begeleiding. Het draait om aansluiten bij...
GOUD onderzoek festival aftermovie
Op 26 november kwamen we met een grote groep cliënten, medewerkers en onderzoekers, van Abrona; Amarant en Ipse de Bruggen...
‘Gezond ouder worden door onderzoek doen we samen’
Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking gezond ouder worden? Wetenschappelijk onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol....