Ga naar de inhoud

‘Steeds meer bewustwording voor onderliggende behoeften bij de cliënt.’

Thomas van Duin coördineert de implementatie van Triple-C bij Abrona, een model voor menswaardige begeleiding. Het draait om aansluiten bij de behoeften van cliënten en verder kijken dan probleemgedrag. In het afgelopen jaar zijn al 20 teams getraind. “De trainingen zorgen voor veel enthousiasme. We zijn er voor elkaar en kiezen nu écht samen koers.”

“De driedaagse trainingen bieden begeleiders vaak nieuwe inzichten en bewustwording”, vertelt Thomas, “vooral in de onderliggende behoeften achter bepaald gedrag. Zo zijn er mooie inzichten ontstaan over bijvoorbeeld cliënten die veel in bed liggen of een groot beroep doen op de medische dienst. In gesprek komen teams erachter dat er achter dit gedrag vaak een heel andere ondersteuningsbehoefte schuil gaat. Cliënten voelen zich bijvoorbeeld onvoldoende gezien en gehoord, het ontbreekt hen aan duidelijkheid of er is onvoldoende zinvolle invulling van de dag. Het is leuk om vandaaruit de puzzel te gaan leggen: hoe verwerken we dit in passende doelen en een goed dagprogramma dat beter aansluit  bij de cliënt? Die dialoog is al een grote winst.”

Training en opvolging

De energie die de trainingen geven, is voelbaar. “Medewerkers voelen zich gesteund en willen ermee aan de slag”, zegt Thomas. “Na de training blijven de cliënt systeem ondersteuners nog ondersteuning bieden op de werkvloer. Zij sluiten aan bij teamvergaderingen, overdrachten en bieden coaching op de werkvloer. Dus ook wanneer het spannend wordt, blijven we teams steunen om vanuit menswaardigheid te blijven denken en handelen. Daar is iedereen blij mee. Ook blijven we in gesprek met teamleiders en gedragsdeskundigen hoe we hier aandacht aan kunnen blijven geven op de locaties.”

Thomas van Duin, coördinator Triple-C:

Thomas van Duin, coördinator Triple-C

Themadagen 2025

In 2025 krijgen opnieuw 20 teams een driedaags programma en komen er themadagen aan. Thomas: “De themadagen zijn deels voor het opfrissen van het model en daarnaast is het maatwerk: we kijken naar de vragen vanuit de teams, waar ze tegenaan lopen en hoe wij kunnen ondersteunen vanuit het model. We gaan hierbij vooral uit van de succeservaringen die de teams opdoen in de eigen praktijk. Ook starten we samen met Reinaerde en ASVZ met een gezamenlijke train-de-trainer voor weerbaarheidstrainingen.”

Samenwerking

Thomas is enthousiast over de diverse samenwerkingsverbanden. “Het is ontzettend leuk om met collega-organisaties in de regio over Triple-C te brainstormen en van gedachten te kunnen wisselen. Zo is er een hechte samenwerkingsrelatie ontstaan met Reinaerde en wisselen we van gedachten over Triple-C met andere organisaties in de regio. Ook ben ik samen met het MT op werkbezoek geweest bij ASVZ. Daar kregen we van bestuurder Jaap Gruiter een inspirerend verhaal over hoe Triple-C zich in de vezels van hun organisatie heeft genesteld én hoe dat leidt tot gezonde bedrijfsvoering.”

Meer dan methodiek

“Het is mooi om te zien hoe Triple-C steeds meer wordt omarmd in alle lagen van de organisatie,” zegt Thomas. “We krijgen steeds vaker vragen vanuit de teams waar we direct mee aan de slag gaan. Ook de familieraad is positief. Ik word enthousiast van de praatplaat voor cliënten, de onboarding van nieuwe medewerkers met een blok van 1,5 uur over Triple-C en de prominente plek die Triple-C heeft gekregen op de nieuwe website van Abrona!”

Het laatste nieuws

Nieuws

GOUD onderzoek festival aftermovie

Op 26 november kwamen we met een grote groep cliënten, medewerkers en onderzoekers, van Abrona; Amarant en Ipse de Bruggen...

Nieuws

‘Gezond ouder worden door onderzoek doen we samen’

Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking gezond ouder worden? Wetenschappelijk onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol....

Nieuws

Fysiotherapie bij Abrona: “Vertrouwen als basis voor zelfstandigheid”

David en Stijn zijn fysiotherapeuten bij Abrona. Naast hulp bij bewegingsklachten, ondersteunen zij cliënten om mobiel te blijven en de...