Ga naar de inhoud

Robberse Eiland: een unieke plek om te wonen en werken

In Oud-Loosdrecht pal aan de Vuntusplas, ligt Robberse Eiland. Op deze unieke plek midden in een waterrijk natuurgebied komen wonen en werken bij Abrona samen: het echte leven en het echte werk.

Er wonen 22 mensen op Robberse Eiland en iedereen heeft zijn eigen studio-appartement. Veel appartementen hebben een prachtig uitzicht over de Vuntusplas. Samen met de begeleiding ervaren de bewoners zoveel mogelijk het echte leven. Het woonteam vertelt dat zij betrokken zijn bij alle facetten van het leven van de bewoners. “We zorgen er onder andere voor dat alle medische zaken geregeld zijn en dat iedereen emotioneel goed in zijn vel zit”, vertelt het woonteam. “We leren de bewoners veel over het zelfstandig wonen en hoe zij daar zelf invulling aan kunnen geven. Hoe gaat het met wassen en koken? Hoe is het contact met je familie?”

Gezonde leefstijl

Natuurlijk is er ook tijd voor leuke dingen. Op donderdagavond gaat het woonteam met de bewoners naar het winkelcentrum en op zaterdag staat er soms een bezoekje aan de markt op het programma.

“In de avonden doen we spelletjes met elkaar en zomers zijn we vooral buiten: zwemmen en suppen zijn dan onze favoriete activiteiten.” Er is veel aandacht voor een gezonde leefstijl. “We hebben een fitnessruimte en we stimuleren de bewoners om meer te bewegen en gezonder te eten. Zo koken we samen en leren de bewoners om gezonde keuzes in eten te maken.”

Groenwerkzaamheden

In de unieke dagbestedingsomgeving van Robberse Eiland draait alles om afwisseling. Er is een samenwerking met Natuurmonumenten en zodoende onderhouden de medewerkers van Robberse Eiland het water van de Vuntusplas en de eilanden in de plas. In de jachthaven voeren ze groenwerkzaamheden uit en ze helpen de havenmeester met allerlei werkzaamheden. Daarnaast werken de medewerkers ook op het eigen terrein en is er een moestuin. “Het is de droom om daar ooit alle groenten te verbouwen voor het restaurant dat ook op Robberse Eiland is gevestigd.”

Het echte werk

De (hout)werkplaats is een bijzondere locatie op het terrein. “Vijf jaar geleden is de werkplaats helemaal verbouwd”, vertelt de begeleiding. “Vanaf dat moment zijn we dagelijks bezig met meubels maken. Dat hebben we voor meerdere Abrona-locaties gedaan. De deelnemers voelen zich verantwoordelijk en zijn trots op hun werk, want dat is hoe het hier genoemd wordt: het echte werk.”

Het laatste nieuws

Nieuws

‘Gezond ouder worden door onderzoek doen we samen’

Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking gezond ouder worden? Wetenschappelijk onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol....

Nieuws

Fysiotherapie bij Abrona: “Vertrouwen als basis voor zelfstandigheid”

David en Stijn zijn fysiotherapeuten bij Abrona. Naast hulp bij bewegingsklachten, ondersteunen zij cliënten om mobiel te blijven en de...

Nieuws

Waardering voor de onmisbare rol van mantelzorgers bij Abrona

Maar liefst vier miljoen Nederlanders zorgen structureel voor een naaste. Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde in de zorg. Ook voor...