Het belang van workshops over Licht Verstandelijke Beperking
Bij Abrona vinden we het delen van onze kennis erg belangrijk. Daarom organiseren onze collega’s regelmatig workshops over het herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Deze workshops zijn bedoeld voor zowel vrijwilligers als professionals die hun begrip en vaardigheden willen vergroten. In dit artikel vertellen collega’s Marije, Jorinde en José samen met ervaringsdeskundige Wendy meer over deze waardevolle workshops.
Wat leer je in de workshop?
De workshops bieden niet alleen theoretische kennis, maar ook persoonlijke ervaringen en inzichten. We vertellen wat LVB betekent voor het dagelijks leven van iemand, hoe je LVB kunt herkennen en hoe je het beste contact kunt maken. Praktijkvoorbeelden spelen een belangrijke rol in de workshops, waardoor de theorie direct toepasbaar wordt in de praktijk.
Marije legt uit: “We willen mensen enthousiast maken over het werken met deze doelgroep. Tegelijkertijd willen we hen leren om meer geduld en begrip te hebben voor mensen met LVB. Het gaat erom dat je duidelijk kunt communiceren en kunt checken of iemand je echt begrepen heeft.”
Persoonlijke ervaringen maken het verschil
Wat deze workshops bijzonder maakt, zijn de persoonlijke verhalen die worden gedeeld. Marije, Jorinde en José delen samen met ervaringsdeskundige Wendy hun eigen ervaringen en inzichten. Deze persoonlijke verhalen maken de workshop levendig en bieden een waardevolle aanvulling op de theoretische kennis.
Wendy, die zelf leeft met een licht verstandelijke beperking, heeft al eens verteld over haar leven in het magazine van Abrona. Haar wens om anderen te helpen als ervaringsdeskundige is nu werkelijkheid geworden. Wendy is bij elke workshop aanwezig om haar verhaal te delen en deelnemers te laten zien wat het betekent om met een LVB te leven. “Ik besef het nog niet echt, maar het is heel mooi. Dit wilde ik altijd al doen,” vertelt Wendy. “Ik leg mensen uit hoe het is om met een licht verstandelijke beperking te leven en dat je nooit moet opgeven. Sinds het artikel in het magazine is er een wereld voor mij opengegaan.”
Wendy vindt het belangrijk om haar ervaringen te delen en voelt zich gesteund door Marije, Jorinde en José. Ze geniet ervan om anderen te laten zien wat ze heeft meegemaakt en hen te helpen beter om te gaan met mensen met een LVB. “Wij zijn heel blij met Wendy als ervaringsdeskundige,” zegt Jorinde. “De deelnemers van de workshop waarderen haar verhaal enorm. Wendy kan als geen ander beschrijven wat ze nodig heeft, wat werkt en wat niet werkt. Het is heel waardevol en vaak een eyeopener voor de deelnemers.”
Voor wie is de workshop?
De workshop is al bij verschillende organisaties en groepen gegeven, waaronder vrijwilligersorganisaties, gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties die minder bekend zijn met mensen met een LVB. José vertelt: “Door te praten met onze kennissen en relaties krijgen we steeds meer aanvragen voor de workshop. De workshop die wij gaven bij gemeente Montfoort heeft er toe geleid dat de brieven die zij versturen vereenvoudigd gaan worden. Het is fijn dat er echt iets in gang gezet werd naar aanleiding van die workshop.”
Wil je meer weten? Neem contact op met José van de Merwe; jose.van.de.merwe@abrona.nl of Corien Besamusca; corien.besamusca@abrona.nl
Het laatste nieuws
‘Gezond ouder worden door onderzoek doen we samen’
Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking gezond ouder worden? Wetenschappelijk onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol....
Fysiotherapie bij Abrona: “Vertrouwen als basis voor zelfstandigheid”
David en Stijn zijn fysiotherapeuten bij Abrona. Naast hulp bij bewegingsklachten, ondersteunen zij cliënten om mobiel te blijven en de...
Waardering voor de onmisbare rol van mantelzorgers bij Abrona
Maar liefst vier miljoen Nederlanders zorgen structureel voor een naaste. Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde in de zorg. Ook voor...