Ga naar de inhoud

Een kwart eeuw betrokkenheid: Jan 25 jaar vrijwilliger bij Abrona

Zondag  6 april werd vrijwilliger Jan Postema in het zonnetje gezet door cliënten en begeleiders van Sterrenberglaan 10 omdat hij al 25 jaar vrijwilliger is. Jeanet, een van de cliënten die Jan al heel lang kent, bedankt hem voor alle gezellige bezoekjes en zijn hulp bij allerlei activiteiten in de wijk Sterrenberg. Onder het genot van koffie en taart worden oude herinneringen opgehaald.

Jan vertelt zelf zijn verhaal. Wat begon met een jeugdherinnering, groeide uit tot een waardevolle en langdurige betrokkenheid bij de bewoners van Abrona in Huis ter Heide.

“Mijn wekelijkse gang naar Abrona Huis ter Heide begon met een jeugdherinnering. In 1998 las ik een artikel over het voormalige Soester autobusbedrijf Tensen. Dit bracht herinneringen terug aan Tonny, een jongen met het syndroom van Down die vaak bij het busstation rondhing. Ik schreef hierover in de plaatselijke krant, wat leidde tot een verrassende reactie: een telefoontje van zijn broer. Via hem vond ik Ton terug bij Abrona. Dit leidde tot het schrijven van een kleine biografie over Ton en uiteindelijk, in november 2000, tot mijn inschrijving als vrijwilliger.

Bezoekrelatie en andere taken

Aanvankelijk bezocht ik Ton af en toe, maar gaandeweg werd dit frequenter. We maakten wandelingen, reden naar zijn ouderlijk huis en ik hielp met kleine taken. Na zijn overlijden in 2005 zette ik mijn vrijwilligerswerk voort. Als je ergens langer en vaker komt en steeds meer mensen leert kennen, ligt het voor de hand dat je bij allerlei taken, bezigheden en activiteiten betrokken wordt. Sinterklaas, een dagje uit, Koninginnedag, maaltijden en bingo’s in het Dorpshuis, kerkbezoek, een puzzel leggen of een memoryspelletje, boodschappen in Soesterberg, bezoek aan dierentuin.

Een bijzondere betekenis voor de cliënten had het Dorpshuis. Met bewoners gingen we te voet, achter de rollator of in de rolstoel er naar toe. Daar leerde ik vele cliënten, hun ouders en andere familieleden kennen. Als het erg druk was hielp ik bij de afwas in de keuken. Het Dorpshuis speelde een belangrijke rol als ontmoetingsplek. Ook voor mij als vrijwilliger. De sluiting op zondag was een groot gemis voor velen.

Verandering op het terrein

De Sterrenberg is inmiddels een woonwijk geworden, met moderne voorzieningen. Bij wandelingen met cliënten over het terrein worden we vaak gegroet, hondenuitlaters laten cliënten de hond aaien en het kinderspeelgoed dat je hier en daar ziet, laat zien dat Abrona is opgenomen in de gewone samenleving.

Afscheid nemen

Een schaduwzijde van mijn vrijwilligerswerk is het verlies van cliënten. De herdenkingsplek met glazen kasten is een plek waar ik alleen of soms met een bewoner naartoe ga. Het biedt troost en een waardige afsluiting.

Waardevol werk

Voor het werk van de medewerkers op Abrona heb ik veel waardering.  Hun empathie en inzet maken dat bewoners de zorg krijgen die ze verdienen. Door de jaren heen leer je elkaar beter kennen, en soms kan ik zelfs nieuwe medewerkers wegwijs maken.

Mijn vrijwilligerswerk geeft mij veel voldoening. Het is misschien niet veel, maar te weten dat bewoners uitkijken naar een wandeling of een praatje, maakt het de moeite waard.”

Het laatste nieuws

Nieuws

Wijk Sterrenberg samen in beweging tijdens eerste SterrenbergRun

Afgelopen zondag 13 april was het een drukte van belang in de wijk Sterrenberg. De allereerste Sterrenbergrun werd georganiseerd door...

Nieuws

Bianca: “Iedere stap vooruit is een succes”

Bianca is stagiair en ervaringsdeskundige bij de obesitaspoli van Abrona. Ze loopt hier één dagdeel in de week stage. De...

Nieuws

Mooie samenwerking tussen Mooi… van Abrona en DeWeerelt van Sport verlengd voor onbepaalde tijd

Sinds 1 augustus 2022 werken assistent-medewerkers van Mooi… van Abrona in het bedrijfsrestaurant van DeWeerelt van Sport in Utrecht. Dit...