De bekende gezichten bij DeWeerelt van Sport
Ze zijn trots op hun werk. Marco houdt van de broodjes, Erik van een praatje en Ayse is altijd bij de vaatwasser te vinden. Ze zijn bekende gezichten in de kantine van DeWeerelt van Sport in het Utrechtse Papendrecht.

Geconcentreerd legt hij de croissants op de bakplaten, netjes op een rij. Ze kunnen zo de oven in. De 24-jarige Marco is hier op z’n plek. Al drie jaar werkt hij hier drie dagen per week. “Ik vind de broodjes het leukst, daar ben ik verantwoordelijk voor.’
Hier is DeWeerelt van Sport, de thuisbasis van verschillende sportbonden. Een mooie participatieplek, vindt arbeidscoach Nora van Abrona. Vier dagen per week zorgt “haar team,” van in totaal zestien cliënten met een licht verstandelijke beperking, hier voor de lunch. Dat vraagt om intensieve begeleiding op de werkvloer. “We zijn hier bij een echt bedrijf aan het werk, dus de kwaliteit van het eten moet ook goed zijn. Dat vraagt ook veel discipline van onze mensen.”
“Gewoon meedraaien in een bedrijf, meedoen in de samenleving. Dat is voor onze mensen zo belangrijk,”
Arbeidscoach Nora
Groeien
Ze ziet haar team groeien. Marco heeft al veel geleerd, vertelt hij trots. Of het nu over het afbakken van croissantjes of het beleggen van de broodjes gaat. Hij komt met plezier naar zijn werk en is trots wanneer alles goed loopt, zegt hij ernstig. “Het kan heel druk zijn wanneer iedereen om 12 uur ineens naar beneden komt.” Nora lacht. Het ene teamlid moet ze soms aansporen, de ander wat afremmen. “Soms lopen dingen anders dan gepland, dat is wel eens lastig.”
Leren en ontwikkelen – dat is precies waar dit soort werkplekken voor bedoeld zijn, zegt Nora. “Met goede begeleiding meedraaien in een bedrijf, meedoen in de samenleving.”
“Contact met nieuwe mensen vond ik heel spannend. Maar alleen thuis zitten is niks voor mij.”
Ayse
Bekende gezichten
De 42-jarige Erik werkt, naast het werk in de kantine, al jaren op Amadeus Lyceum in Utrecht, met zijn vaste begeleider René. “Al zeventien jaar,” vertelt hij trots. Iedereen kent hem op school. En Erik houdt wel van een praatje.
Dit soort arbeidsmatige groepsdetacheringen dragen ook bij aan normalisering van mensen met een beperking, zegt Nora. Voor de mensen die hier elke dag komen lunchen, zijn Marco, Erik en Ayse de bekende gezichten. “Ze krijgen ook een kerstpakket, worden ook uitgenodigd bij het personeelsfeest, ze hebben zelf meegedaan aan karaoke. Ons team maakt echt deel uit van DeWeerelt.”
Vroeger werden mensen met een beperking in een instelling gestopt en nog steeds gaan veel cliënten naar een interne dagbesteding of sociale werkplaats, zegt ze. “Dit werk is natuurlijk ook niet voor alle bewoners weggelegd, maar ik vind het heel mooi dat mensen die meer in hun mars hebben, kunnen doorstromen.”
De 28-jarige Ayse is daar een mooi voorbeeld van. Ze heeft haar plek in de kantine helemaal gevonden, vertelt ze. Ze staat meestal bij de vaatwasser en dat is best even stressen tijdens de spits. “Ik wil mijn werk altijd af hebben. Soms zegt Nora dat ik al pauze moet pakken, maar dan zit ik niet lekker.”
Door allerlei problemen heeft ze lange tijd niet kunnen werken. Maar ze krijgt nu ambulante begeleiding en woont zelfstandig. “Ik ben heel blij dat er dit soort plekken zijn, waar ik toch kan werken maar wel met begeleiding. Contact met nieuwe mensen vond ik heel spannend, dat ging ik liever uit de weg. Maar alleen maar thuis zitten is niks voor mij.” Ze maakt grote stappen. Eerst werkte ze bij Mooi… van Abrona en nu sinds een paar maanden hier. “Ik ga binnenkort proberen om hier zelfstandig met de bus heen te komen.”
“Ze krijgen ook een kerstpakket en doen mee aan het personeelsfeest. Ons team maakt echt deel uit van DeWeerelt.”
Arbeidscoach Nora
Nieuwe stappen
Sinds kort heeft Abrona ook een samenwerking met de ouderenzorg; cliënten gaan aan de slag in woonzorgcentrum De Bijnkershoek in Utrecht. Zo ook Marco – hij werkt daar nu ook één dag in de week. “Dat is wennen, het is best druk. Maar gelukkig gaat Nora mee.” Nora glimlacht. “Die veilige basis en vertrouwde gezichten zijn cruciaal. Zo’n stap is ook heel spannend en daar nemen we dan ook de tijd voor.”
Meedoen, leren en ontwikkelen zijn belangrijke thema’s voor Abrona. De afdeling Participatie biedt een passende vorm van daginvulling voor alle mensen die ondersteuning krijgen van Abrona. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met bedrijven zoals DeWeerelt van Sport, de thuisbasis van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF), Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV), Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV)en Nederlandse Volleybalbond (Nevobo).
Het laatste nieuws

Inspiratie event Projectmatig Werken binnen Versneld Veranderen
Op 17 maart kwamen 50 collega’s uit alle onderdelen van Abrona samen voor het Abrona Inspiratie Event over Projectmatig Werken...

Wijk Sterrenberg samen in beweging tijdens eerste SterrenbergRun
Afgelopen zondag 13 april was het een drukte van belang in de wijk Sterrenberg. De allereerste Sterrenbergrun werd georganiseerd door...

Een kwart eeuw betrokkenheid: Jan 25 jaar vrijwilliger bij Abrona
Zondag 6 april werd vrijwilliger Jan Postema in het zonnetje gezet door cliënten en begeleiders van Sterrenberglaan 10 omdat hij...