Voordat je begeleiding en ondersteuning krijgt, heb je een Wlz-indicatie of een Wmo-beschikking nodig. Dit betekent dat iemand anders kijkt of jij hier recht op hebt. Ook wordt bepaald of jij de hulp vergoed krijgt. Wie dit beslist, hangt af van het type zorg die nodig is.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een wet die zorgt voor begeleiding, ondersteuning en hulp aan mensen die zelfstandig wonen.
De gemeente kijkt of jij recht hebt op begeleiding bij verschillende dingen in het dagelijks leven. Zoals het plannen van je dag, schoonmaken en je gezondheid. Of als je ondersteuning nodig hebt bij de administratie, financiën en het vinden van werk of vrijwilligerswerk.
Je krijgt dan een Wmo- beschikking. Maar hoe werkt dat precies? Wat doet de gemeente? En welke hulp biedt Abrona? We leggen het uit.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt mensen die zelfstandig wonen en af en toe hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld als je een paar uur per week begeleiding krijgt, werkt of op een andere manier actief bent. Je hebt niet de hele tijd zorg nodig in de buurt.
De Wmo zorgt ervoor dat je zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de samenleving. Deze wet is voor mensen vanaf 18 jaar.
Als je hulp nodig hebt, zoals begeleiding of ondersteuning bij het werken of actief bezig zijn, kun je dit aanvragen bij het sociale wijkteam of Wmo-loket van jouw gemeente. Het kan dus zijn dat een andere client andere hulp krijgt dan jij, omdat hij of zij in een andere gemeente woont.
De gemeente is verantwoordelijk voor de Wmo. Samen met jou kijkt de gemeente welke hulp je nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld thuisbegeleiding, hulp in het huishouden, meedoen in de maatschappij of een zinvolle daginvulling zijn. De gemeente bepaalt ook hoe de hulp wordt geregeld en door wie.
Je rechten op zorg worden vastgelegd in een Wmo-beschikking. Deze beschikking zegt welke hulp je krijgt. Dit is zorg in natura. De gemeente regelt alles voor jou met zorgaanbieders. Een Wmo-beschikking geldt altijd voor een bepaalde tijd.
Wil je weten hoe jouw gemeente de Wmo regelt? Iedere gemeente doet dit anders. Deze informatie kun je vinden op de website van je eigen gemeente.
Algemene informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning lees je op de website van de Rijksoverheid.
Abrona biedt in veel gemeenten binnen de provincie Utrecht verschillende soorten begeleiding en ondersteuning vanuit de Wmo.
Ambulante begeleiding thuis of op een locatie bij jou in de buurt: Je woont zelfstandig, maar krijgt persoonlijke ondersteuning.
Beschermd wonen: Je woont in een huis met 24-uurszorg in huis of dichtbij.
Hulp bij leren, werken en activiteiten: We ondersteunen je bij een zinvolle invulling van jouw dag. Bij werken, leren en activiteiten
Begeleiding in groepen: Hierbij krijg je in een groep, vaak met personen met vergelijkbare problemen of achtergronden, begeleiding onder leiding van professionals.
Neem contact op met het team dat begeleiding biedt bij jou in de buurt. Zij beantwoorden graag al je vragen, bijvoorbeeld over de beschikking en financiering vanuit de Wmo.
Heb je voor een lange tijd veel ondersteuning nodig? Als je langdurige zorg nodig hebt, bijvoorbeeld bij Abrona, beoordeelt een organisatie of je recht hebt op deze zorg. Dan heb je te maken met de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze zorg wordt vergoed uit de Wlz.
Maar hoe werkt dat precies? Welke hulp biedt Abrona? We leggen het uit.
De Wet langdurige zorg is voor mensen die hun hele leven lang 24 uur per dag zorg en ondersteuning nodig hebben. Dit kan zijn omdat ze in een instelling wonen, bij hun ouders thuis, of in een woning met anderen. Er is altijd iemand in de buurt om te helpen als dat nodig is. Ook kan je met een Wlz-indicatie ambulante begeleiding krijgen.
Welke zorg jij krijgt, bespreek je met de zorgorganisatie en je wettelijk vertegenwoordiger (als die er is), familie en eventueel met een onafhankelijke cliëntondersteuner.
Een Wlz-indicatie kan je aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Specialisten van CIZ beoordelen je aanvraag. Daarna krijg je te horen of je recht hebt op zorg en welk zorgprofiel daarbij hoort.
Heb je een indicatie met VG? (VG staat voor verstandelijk gehandicapten) Dan is die indicatie voor onbepaalde tijd. De zorgvraag of begeleidingsvraag kan natuurlijk wel veranderen. Die kan zwaarder of lichter worden. Dan is een herindicatie nodig. Het CIZ bepaalt dan opnieuw het best passende zorgprofiel.
Je vindt meer informatie over de Wlz op de pagina van de Rijksoverheid.
Afhankelijk van de indicatie die je krijgt kunnen we bij Abrona op verschillende manieren ondersteuning bieden.
Ambulante begeleiding thuis of op een locatie bij jou in de buurt: Je woont zelfstandig, maar krijgt persoonlijke ondersteuning.
Beschermd wonen: Je woont in een huis met 24-uurszorg in huis of dichtbij.
Hulp bij leren, werken en activiteiten: We ondersteunen je bij een zinvolle invulling van jouw dag. Bij werken, leren en activiteiten.
Begeleiding in groepen: Hierbij krijg je in een groep, vaak met personen met vergelijkbare problemen of achtergronden, begeleiding onder leiding van professionals.
De zorgadviseurs van Abrona helpen je direct op weg bij het regelen van de juiste zorg.
Contact met zorgadviseur
Heb je vragen over de Wlz en hoe je de juiste zorg kunt regelen? Neem dan contact op met onze zorgadviseurs. Zij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur.