Krijg jij hulp of begeleiding van Abrona? Of krijgt iemand in jouw omgeving ondersteuning van ons? Wie weet heb je bepaalde ideeën over de begeleiding die Abrona biedt. Dan zijn we daar erg benieuwd naar.Door te delen wat jij belangrijk vindt help je Abrona om het beter te doen.
Meedenken, meepraten en meebeslissen bij Abrona kan op veel verschillende manieren. Dit noemen we ook wel ‘medezeggenschap’. Abrona wil niet voor cliënten en familie beslissen, maar zoveel mogelijk samen doen. We vinden het belangrijk om rekening te houden met elkaars wensen en ideeën. Dat doen we dagelijks, en in medezeggenschapsraden. Het is fijn dat je weet dat er echt naar je wordt geluisterd. Abrona heeft een visie op medezeggenschap geschreven.
Je moet ook voor anderen kunnen denken, niet alleen voor jezelf of je eigen locatie.
Anne – lid van de Centrale Cliëntenraad
Wie kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen?
Jij kunt meedoen als je:
in een huis van Abrona woont
zelfstandig woont en begeleiding of ondersteuning van Abrona krijgt
zelfstandig woont en werkt bij Abrona
zelfstandig woont en behandeling van Abrona krijgt
Ook ouders/verzorgers, familieleden en andere betrokkenen bij jou kunnen meedoen.
Ik wil graag iets door voor de organisatie waar mijn dochter woont.
Ernst – vader van Kimberley en oud-voorzitter van de Centrale Familieraad
Hoe kun je meedoen?
Cliënten, ouders, verzorgers, familieleden en andere betrokkenen: iedereen mag meepraten. Graag zelfs. Dat kan op veel verschillende manieren.
Zie je hoe het anders kan in huis? Bijvoorbeeld de begeleiding en ondersteuning, de inrichting van het huis of de huisregels? Je kunt hiervoor terecht bij je begeleider.
Tijdens het huiskameroverleg praten jij en je medebewoners met elkaar over hoe het gaat in huis. Is alles goed geregeld of kan het anders? Je praat bijvoorbeeld over televisie kijken, de afwas doen of over hoe je met elkaar omgaat.
Sommige locaties (woonplekken) hebben meerdere woongroepen. In een lokale cliëntenraad komt een aantal mensen uit die woongroepen bij elkaar. Zij praten over verschillende onderwerpen die voor de hele locatie belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de inrichting van de tuin of het organiseren van activiteiten voor de hele locatie.
Deze raad beslist mee over onderwerpen die belangrijk zijn voor alle cliënten van Abrona. In de cliëntenraad zitten cliënten uit verschillende woonplekken uit de hele provincie Utrecht. Heb je een vraag aan de cliëntenraad? Of wil je bij de cliëntenraad? Je kunt de centrale cliëntenraad mailen.
Ouders, verzorgers, familie en andere betrokkenen kunnen meepraten en meedenken in de lokale familieraad. De lokale familieraad bespreekt zaken die voor alle cliënten op de locatie belangrijk zijn: voeding en hygiëne bijvoorbeeld. Maar het gaat ook over dingen die anders kunnen op de woonplek.
De centrale familieraad is voor alle ouders, familie en betrokkenen. De familieraad heeft regelmatig overleg met de raad van bestuur van Abrona. Zij praten samen over de kwaliteit van de ondersteuning en begeleiding.