Ga naar de inhoud

Begeleiding en ondersteuning | ambulant

Bij Abrona kun je ambulante begeleiding krijgen als je hulp nodig hebt in je dagelijks leven. Een ambulant begeleider komt bij je thuis of naar een plek in de buurt om je te ondersteunen. We helpen je om zo zelfstandig mogelijk te leven en je sociale netwerk te vergroten. Jij bepaalt zelf wat je nodig hebt.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

We bieden ondersteuning bij praktische zaken, plannen en organiseren en de administratie (financiën). Zo helpen we je bijvoorbeeld om een dag goed te plannen. Je huishouden te organiseren. Je persoonlijke verzorging en sociale contacten. Maar ook om een afspraak te maken met de huisarts, de tandarts of de gemeente. Of bij het vinden van een baan of uitkering.

Bij Abrona bieden we meer dan alleen begeleiding. We luisteren naar jouw verhaal en leggen dingen zo vaak uit als nodig is. We hebben veel geduld en motiveren, stimuleren en activeren je om verder te komen. We helpen je om grenzen te stellen. Denken met je mee. Dit doen we luchtig en met humor. Je kunt bij ons je verhaal kwijt en we helpen je om de situatie te relativeren. We hebben ook ervaring met psychiatrische problemen en verslavingszorg. Maar we behandelen niet. Wel werken we samen met jouw behandelaren om je zo goed mogelijk te ondersteunen. Ons doel is dat jij weer de regie krijgt over jouw leven en ontdekt dat je meer kunt dan je denkt.

Voor wie is ambulante begeleiding

Je kunt ambulante begeleiding krijgen van Abrona als je zelfstandig woont en een Wmo-beschikking of Wlz-indicatie hebt.

Mensen met een lichte verstandelijke beperking

Mensen met psychiatrische problemen, zoals autisme of borderline

Mensen met psychische klachten

Of een combinatie van beperkingen

Soorten ondersteuning

We begeleiden je bij verschillende dingen in het dagelijks leven. Zoals het plannen van je dag, schoonmaken en je gezondheid. Ook bieden we ondersteuning bij administratie, financiën en het vinden van werk of vrijwilligerswerk.

Heb je moeite met sociale contacten? Dan helpen we je om een sociaal netwerk op te bouwen. Daarnaast zijn we er om naar je te luisteren en, als het nodig is, door te verwijzen naar andere hulp.

Samen kijken we naar wat jij zelf kunt en wilt. We bespreken wat je graag wilt leren. Zo kun je jouw talenten gebruiken en verder ontwikkelen. Ook kijken we welke technologische hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen om zelfstandiger te worden. Bijvoorbeeld beeldbellen of zorgrobot Tessa of Maatje. Ook betrekken we jouw netwerk, zoals familie, buren of vrijwilligers. Ook zij kunnen helpen in de ondersteuning. Samen zorgen we voor een aanpak die het beste bij je past.

Bemoeizorg

Soms vragen mensen zelf niet om hulp, terwijl ze het misschien wel dringend nodig hebben. In deze situaties kunnen we bemoeizorg inzetten. Ons ambulante team staat klaar om ondersteuning te bieden wanneer het initiatief niet van de persoon zelf komt.

Er zijn heel veel redenen waarom iemand  niet om hulp durft te vragen of deze niet kan accepteren. Dat betekent niet dat er geen behoefte is aan ondersteuning. Door een relatie op te bouwen, streven we naar het herstel van vertrouwen in de begeleiding. Dit vertrouwen is vaak de eerste stap richting positieve verandering en herstel.